Emekliliğe yönelik Yaşar Okuyan ve Faruk Çelik dönemlerinde yapılan düzenlemelerle emekli maaşı giderek aşağı çekildi. 2008 yılında çıkart...
Emekliliğe yönelik Yaşar Okuyan ve Faruk Çelik dönemlerinde yapılan düzenlemelerle emekli maaşı giderek aşağı çekildi. 2008 yılında çıkartılan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile emekliler 621 TL’ye kadar düşen maaşlarla adeta sefalete mahkûm edildi. 3600 günü dolduran vatandaşlar, ya 65 yaşına kadar çalışmayıp sosyal güvencesiz yaşayacak ya da çalışmaya devam edip ileride alacağı emekli maaşı düşecek. Emeklilerin kâbusu olan yasa, büyük haksızlıklara sebep olduğu gibi insanları da kayıt dışı çalışmaya yönlendiriyor.
“EMEKLİLERE HAKSIZLIK YAPILDI”
Türkiye Emekliler Derneği Üsküdar Şubesi Başkanı Fatma Önerge, 2008 yılında çıkartılan Sosyal Güvenlik Kanunu ile aylık bağlama oranlarında müthiş bir düşüş olduğunu söyleyerek, “İleriye dönük bu aylık bağlama oranları daha da düşecek gibi gözüküyor. 2000 yılı sonrası emekli vatandaşlarımıza çok büyük haksızlık yapıldığını yıllardır defalarca dile getirdik ve haksızlığın giderilmesi için birçok dava açtık. Bu haksızlıkların giderilmesi için Meclis’ten bir intibak yasası çıkmalı ki, vatandaşlar da hak ettikleri paraları alsınlar” ifadelerini kullandı. Çok farklı bir sistem getirildiğini ifade eden Önerge, “2000’den önceki çalışma günü sayısının aylık bağlama oranı yüzde 70 iken, 2000’den sonrasında yüzde 55’lere kadar indi. Gittikçe inmeye de devam ediyor. Yeni emekli olan vatandaşlarımız 700–800 lira gibi, hatta 600 lira gibi komik maaşlar alıyorlar. 2000 yılından sonra 5 bin iş günüyle 65 yaşında emekli olacak birisine 695 lira maaş bağlanıyor. Bu maaşla vatandaş nasıl geçinecek? Bu haksızlıkların giderilmesi için düzenin baştan sonra kadar değiştirilmesi lazım” diye konuştu.
“DÜNYADA BÖYLE BİR SİSTEM YOK”
Önerge, “Biz Türkiye Emekliler Derneği olarak 2008 yılında emeklilere yönelik çıkacak yasanın yanlış olduğunu söyledik. Şimdiye kadar da hep yanlış politikalar uygulandı. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir sistem yok. SGK’nın belirlediği gün sayısını doldurup derneğimize gelen vatandaşlarımıza çalışmamalarını öneriyoruz. Çünkü çalışmaya devam edip prim ödedikçe ileride alacağı emekli maaşı azalacak” dedi.
“MEZARDA EMEKLİLİK”
İlknur Sezgin Temel, “Türkiye’de ortalama yaşam süresinin TÜİK verilerine göre 75 sene civarında olduğu düşünüldüğünde 65 yaşında emekliliğin neredeyse mezarda emeklilik olduğunu söylemek mümkün. Sigortalılar en az 20 yıl sosyal güvenlik sistemine prim ödeyecekler ancak bu primlerinden sadece ömrünün son birkaç yılında yararlanabilecekler. 2000 yılı öncesi düzenlemelerde de oldukça genç yaşta emekli aylığına hak kazanmak söz konusuydu. Bu durum da sosyal güvenlik sistemine zarar verici nitelikteydi ve kademeli geçiş sisteminin getirilmesiyle bir yanlıştan dönüldüğü söylenebilir. Ancak hatadan dönülürken büyük hak kayıplarına sebep olundu. Hakkaniyetli ve Türkiye gerçekleriyle örtüşen bir sistem getirilmeli. Çok prim ödeyeni ödüllendiren değil, cezalandıran bu sistemin bir an önce değişmesi gerek” diye konuştu.
“EŞİTLİK İLKESİNİN İHLALİ”
Avukat İlknur Sezgin Temel ise, sosyal güvenlikte yapılan değişikliklerin eşitler arasında bir eşitsizliğe sebep olduğunu söyleyerek, sistemde sosyal devlet ilkesine de aykırılıklar olduğunu belirtti. İlknur Sezgin Temel, “İlk defa 01.05.2008 tarihinde sigortaya tabi olanlar için kademeli bir düzenleme getirilerek bunların 60 ila 65 yaş arasında emekliliğe hak kazanacakları yönlü düzenlemeler geldi. Sosyal güvenlik konusunda yapılmış olan bu düzenlemelerin hukuksuz düzenlemeler olduğunu iddia edemeyiz, zira kanunla düzenlendiler ancak kanuna uygun ancak hakkaniyete uygun değil” şeklinde konuştu.
YORUMLAR