Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel EMEKLİLER.ORG / ÖZEL - Yaşanan ekonomik krizle ilgili tutunacak bir dal arayan emekçi ve emekli kesimi ...
![]() |
Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel |
Orta vadeli planda 60 milyar TL’lik tasarruf var ya işte o kıdem tazminatlarınız haberiniz olsun. 15 yıldır kıdem tazminatının kaldırılıp yerine fon getirilmesi gündemdeydi.
Şu anda da bu Orta Vadeli Planda 60 milyar lira tasarruf edeceğiz dediklerinde akla gelen ilk şey buydu. Kıdem Tazminatı Fonu kurulduğu takdirde yıllık geliri yaklaşık 60 milyar TL oluyor.
Bizim yaklaşık 15 milyon çalışanımız var. 15 milyon çalışanın brüt ücretlerinden %5 veya 6 veya 7 oranında kıdem tazminatı fonuna para ödendiğinde yıllık 60 milyar TL'ye tekabül ediyor.
KIDEM TAZMİNATI FONU TARTIŞILIYOR
Bütçemiz çok açık veren bir bütçe. Özellikle bu yıl 50 milyar TL'ye yaklaşan yaklaşacak bir bütçe açığımız var.
Bu 50 milyar TL bütçe açığını aşıp bir de 60 milyar TL tasarruf edeceğiz denildiğinde bunu başka yolla sağlama imkânları yok.
Zaten birkaç gündür de Kıdem Tazminatı Fonu hakkında tartışmalar yeniden alevlenmeye başladı.
Çalışanlarımızın elindeki son kale olan kıdem tazminatının kaldırılıp yerine Fon getirilmesi uygulaması Muhtemelen Orta Vadeli Plan ile başlatılmaya çalışılacak.
Bu konuda emekçi kesimin çok açıkgözlü olması gerekiyor. Çünkü kıdem tazminatı 24 Ocak 1980'den sonra emekçi kesimin elinde kalan son başlıktır.
KIDEM TAZMİNATI NEYDİ NE OLACAK?
Şu anda kıdem tazminatını 7 hal gerçekleştiğinde alabiliyoruz;
1- İşçi işten çıkarıldığında
2- Kendisi haklı sebeple işten çıktığında
3- Askere gittiğinde
4- Kadınlar evlenince
5- 15 yıl 3600 gün doldurulduğunda
6- Emekli olunca
7- Ölünce geride kalanlar alıyor
Kıdem tazminatı fonu geldiğinde bu 7 hal iki buçuk hale düşecek;
Birincisi 65 yaşında emekli olunca, ikincisi ölünce geride kalanlara verecekler; yarım olan da şu fonda 15 yıl kalırsak ev veya araba almak kaydıyla fondaki paranın yarısını verecekler.
Geri kalanını da yine ölünce veya emekli olunca alabileceğiz.
KIDEM TAZMİNATI İŞÇİNİN GÜVENCESİ
Şu anda işten çıkarıldığımızda kıdem tazminatımızı alıp konforlu bir iş arama süreci yaşayabiliyoruz.
Cebimizdeki para sayesinde her önümüze gelen işi kabul etmek zorunda kalmıyoruz ama kıdem tazminatı işten çıkarıldığında verilmediği takdirde konforlu bir iş arama sürecimiz olmaz bir an önce bir işe girip açlıktan kurtulmaya çalışırız.
Bu da işçilerin aleyhine olan bir durum şu anda işverenlerin cebinde olan parayı devlet diyor ki, “cebinde tutma bana vereceksin kullanacağım” diyor.
Bizdeki fonların akıbetini biliyoruz Tasarruf Teşvik Fonunun akıbetini herkes biliyor Konut Edindirme Yardımı fonunun akıbetini herkes biliyor.
AAA FONDA PARA KALMAMIŞ!
Fonun cebinden 10-15 yıl boyunca hiç para çıkmayacağı için 15 yıl sonra gelen iktidar da “fonda para kalmamış iktidarlar yemiş” dediğinde fondan insanlarımız çalışanlarımız para alamayacaklar.
Kıdem tazminatının kaldırılması ile kıdem tazminatı yerine fon getirilmesi sonuçları itibariyle aynıdır.
Birisi ani olur diğeri zamanla olur. Ha kıdem tazminatını kaldırmışsınız ha fona devretmiş siniz!
SERMAYE DEĞİL EMEKÇİ - EMEKLİ TASARRUF EDECEK
YEP’teki tasarruf tedbirlerinin büyük kısmı muhtemelen şöyle olacak:
Yeni işçi alımı olmayacak, kamuya yeni memur alımı olmayacak, memurların maaş artışları ertelenecek. Tasarrufun büyük kısmı emek tarafından gitmiş olacak sermaye tarafından Bir tasarruf girdisi olmayacak bu yılın yani 2018'in Ocak ayında arabuluculuk devreye girdi. Yani haklarını almak için iş mahkemesine gitmeden önce arabulucuya gitmek zorundalar. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız TOBB Genel Kurulunda Rıfat Hisarcıklıoğlu ile yaptığı toplantıda Hisarcıklıoğlu şu konuşmayı yaptı üyelerine;
Şimdiye kadar ‘İş Mahkemesi'ne giden işçilerimiz hep haklı çıkıyordu şimdi arabuluculuğu getirdik. Bundan sonra daha güçlü olacağız” dedi. Demek ki “Arabuluculuk”, işçilerin mahkemeye gitmesinin önünü tıkamak için bir yol…
YEP’te emek, emekçi ve emekli lehine tek bir düzenleme olmayacak. Aksine aleyhine birçok düzenleme olacak.
YORUMLAR